Wielu dietetyków zaleca stosowanie diety bogatej w błonnik, jednak nie wszyscy ludzie zdają sobie sprawę z tego, dlaczego jest on taki ważny. Warto zatem wyjaśnić, jaki wpływ on na funkcjonowanie organizmu człowieka.
Po pierwsze, błonnik usprawnia pracę układu pokarmowego i ułatwia zachowanie szczupłej sylwetki. Błonnik daje uczucie sytości oraz zapobiega zaparciom. Po drugie, obniża on poziom cholesterolu i triglicerydów, ze względu na wiązanie cholesterolu w strukturze żelowej, która tworzy się w przewodzie pokarmowym oraz ograniczenie zwrotnego wchłaniania kwasów tłuszczowych. Dowiedziono nawet, że dieta bogata w błonnik obniża ryzyko choroby wieńcowej serca. Kolejną ważną funkcją błonnika jest normalizacja zaburzeń gospodarki węglowodanowej, co ma związek między innymi z ograniczeniem wchłaniania węglowodanów. U osób chorujących na cukrzycę typu 2 błonnik obniża także ryzyko chorób serca, co potwierdziły badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych. Wśród korzystnych właściwości błonnika należy wymienić także zdolność oczyszczania organizmu z toksyn i metali ciężkich. Co więcej, przeprowadzone badania wykazały, że błonnik ogranicza ryzyko takich schorzeń jak kamica żółciowa, zapalenie wyrostka robaczkowego, nowotwór jelita grubego oraz choroby żył kończyn dolnych.
Przedstawione powyżej właściwości błonnika bez wątpienia powinny zachęcić do spożywania bogatych w niego potraw. Warto pamiętać o tym, że codzienną dietę można wzbogacić suplementami, które zawierają błonnik pokarmowy.