Ekstrakt ze stewii – najsłodsza alternatywa dla cukru

Ekstrakt ze stewii firmy Natursweet, to produkt w którym aż 97% składu stanowi najsmaczniejszy i najbardziej słodki glikozyd stewiolowy Rebaudiozyd A. Ekstrakt ze stewii nie zawiera żadnych dodatków poprawiających smak, skład lub konsystencję. Jego zawartość  to 60%  glikozydów stewiolowych oraz 40% stewiozydu, co stanowi połączenie o idealnych proporcjach, gwarantujące najlepszy możliwy smak. Ekstrakt należy stosować bardzo ostrożnie, mając na uwadze fakt, iż jest ponad 300 razy słodszy od tradycyjnego cukru.

Stewia to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, gdzie od kilkuset lat wykorzystywana jest jako naturalna substancja słodząca oraz jako lekarstwo. Według współczesnych badań, warto stosować stewię jako zamiennik dla cukru, co ma szczególnie ważne znaczenie w przypadku osób mających problemy z nadciśnieniem i cukrzycą. Stewia, została dopuszczona do sprzedaży w Stanach Zjednoczonych w 2007 roku, natomiast w Unii Europejskiej w roku 2011. Wykorzystywana jest głównie na rynku żywności ekologicznej, jako substancja słodząca do dżemów, płatków śniadaniowych, gum do żucia, napojów czy lodów.

Cechy ekstraktu ze stewii to:

  • 97% zawartości glikozydu stewiolowego Rebaudiozyd A,
  • brak GMO
  • 0 kalorii,
  • przydatność w słodzeniu, gotowaniu i pieczeniu,
  • zawartość licznych witamin i minerałów,
  • brak negatywnych konsekwencji dla zębów (stewia nie powoduje próchnicy),
  • produkt idealny dla diabetyków,
  • brak skutków ubocznych dla organizmu.