Ekstrakt ze stewii – najsłodsza alternatywa dla cukru

Ekstrakt ze stewii firmy Natursweet, to produkt w którym aż 97% składu stanowi najsmaczniejszy i najbardziej słodki glikozyd stewiolowy Rebaudiozyd A. Ekstrakt ze stewii w proszku nie zawiera żadnych dodatków poprawiających smak, skład lub konsystencję. Jego zawartość  to 60%  glikozydów stewiolowych oraz 40% stewiozydu, co stanowi połączenie o idealnych proporcjach, gwarantujące najlepszy możliwy smak. Ekstrakt należy stosować bardzo ostrożnie, mając na uwadze fakt, iż jest ponad 300 razy słodszy od tradycyjnego cukru.

Stewia to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, gdzie od kilkuset lat wykorzystywana jest jako naturalna substancja słodząca oraz jako lekarstwo. Według współczesnych badań, warto stosować stewię jako naturalny zamiennik dla cukru, co ma szczególnie ważne znaczenie w przypadku osób mających problemy z nadciśnieniem i cukrzycą. Stewia, została dopuszczona do sprzedaży w Stanach Zjednoczonych w 2007 roku, natomiast w Unii Europejskiej w roku 2011. Wykorzystywana jest głównie na rynku żywności ekologicznej, jako substancja słodząca do dżemów, płatków śniadaniowych, gum do żucia, napojów czy lodów.

Cechy ekstraktu ze stewii to:

  • 97% zawartości glikozydu stewiolowego Rebaudiozyd A,
  • brak GMO
  • 0 kalorii,
  • przydatność w słodzeniu, gotowaniu i pieczeniu,
  • zawartość licznych witamin i minerałów,
  • brak negatywnych konsekwencji dla zębów (stewia nie powoduje próchnicy),
  • produkt idealny dla diabetyków,
  • brak skutków ubocznych dla organizmu.