Jakie mięso należy jeść?

A A A

Mięso na stałe zakorzeniło się w polskiej kulturze, przez co teraz stanowi nieodzowny element diety każdego rodaka. Najwięcej jemy oczywiście wieprzowiny, na której w pewien sposób oparta jest nasza kuchnia. Zresztą któż z nas nie lubi kotleta schabowego lub mielonego. Czy dobrym pomysłem będzie rezygnacja z mięsa wieprzowego na rzecz innego gatunku? Jakie zalety mają poszczególne typy mięsa?

Strona 1 z 4

Drób

Bez wątpienia najchudszy, najmniej kaloryczny, a przez co najzdrowszy gatunek mięsa. Drób jest powszechnie stosowany w jadłospisach diet odchudzających oraz zdrowotnych. Przed przystąpieniem do gotowania, warto oczyścić mięso kurczaka lub indyka z wszelkich błon oraz skóry, która dostarcza dość dużych ilości tłuszczu i cholesterolu.

Skomentuj lub zadaj pytanie!

*