Morwa – zdrowie i dobra energia ukryte w egzotycznym drzewie

Niesamowitą historię o tej roślinie, a konkretniej drzewie rozpoczniemy od faktów, których wątkami głównymi jest Nobel i Sulejów. Naukowiec o nazwisku Hartwell, ceniony laureat Nagrody Nobla po cyklu badań naukowych nad tym znajdującym się w miasteczku Sulejów drzewie stwierdził, że morwa to naprawdę wyjątkowy i naturalny lek.

Morwy rośnie w Chinach, Ameryce Południowej, Azji i Afryce. Wyglądem przypomina jeżynę. Najpopularniejszymi rodzajami są morwa czerwona i biała.

Skład morwy

Morwa jest bardzo słodkim owocem. Dlaczego?

dzięki obecności cukrów: kwasu cytrynowego, jabłkowego, glukozy, maltozy, sacharozy i fruktozy.

Także bogactwo witamin z grupy B zapewnia nam zdrowie i odpowiednią formę:

  • witamina B1, wpływa na dobry nastrój,
  • witamina B2, wzmacnia wzrok,
  • witamina B6 uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek,
  • witamina PP usprawnia funkcjonowanie mózgu,

Morwa, a cukrzyca

Morwa jest zbawiennym składnikiem dla każdego cukrzyka ponieważ powoduje znacznie powolniejszy rozkład skrobi zawartej w pożywieniu, a tym samym zapobiega hipoglikemii. Również kwercetyna występująca w roślinie zapobiega nadmiernemu wzrostowi w krwi enzymu ALR2 odpowiedzialnemu za syntezę sorbitolu  z nadmiaru glukozy. Synteza tej substancji działa negatywnie na oczy i układ nerwowy.

 

morwa-biala-150g-intenson

Wpływ morwy na odchudzanie

Takie działanie dla pięknej sylwetki osiągniemy razem z morwą dzięki zawartości w niej pektyn, które stanowią nieocenioną pomoc dla naszego przewodu pokarmowego. Dzięki roślinie:

Praca jelit jest lepsza, nie występują zaparcia, przyśpieszona jest przemiana materii.

Morwa – pomoc przy infekcjach

Morwa wykazuje bardzo silne działanie przeciwzapalne dlatego jest bardzo dobrym środkiem w czasie infekcji, gorączki. Ma również działanie silnie odkażające. Zalecana jest jako płukanka do gardła w ostrych stanach bakteryjnych.

Bardzo ważne uwagi – stosowanie morwy

Morwa biała jest zakazana kobietom w ciąży, zaraz po urodzeniu dziecka, w okresie laktacji i w przypadku uczulenia na opisaną roślinę.

Określone proporcje dla zastosowania morwy:

Zapobieganie spadkowi glukozy:

  • 5,4 – 11 g przy masie ciała 68 kg,
  • 7,3 – 14,5 g przy masie ciała 90 kg,
  • 9 do 18 g przy masie ciała 113 kg

Stany zapalne, a także inne problemy zdrowotne:

  • 0,22 – 2,2 g przy masie ciała 68 kg,
  • 0,3 – 2,9 g przy masie ciała 90 kg,
  • 0,4 – 3,6 g przy masie ciała 113 kg,

Gdzie kupić morwę białą

W sprzedaży w sklepach zielarskich, a także punktach ze zdrową żywnością dostępne są sproszkowane liście morwy, a także suszone owoce. Opisywany przez nas cud dla zdrowia roślinny jest również smaczny dlatego warto spróbować i cieszyć się zdrowiem i dobrą energią.