Talarki z wędzoną papryką

zdrowe odzywiania - talarki z nasionami

Dziś dla odmiany mam dla Was przepis nie na kolejne, słodkie ciastka ale na wytrawną przekąskę. Talarki z wędzoną papryką. Doskonała alternatywa dla czipsów, prażynek, paluszków i innego tego typu wątpliwej jakości materiału 😉 Polubicie je od pierwszego chrupnięcia – gwarantuję! Do przepisu dodałam mąkę z cieciorki, którą doceniają w szczególności weganie i alergicy, którzy nie mogą spożywać glutenu, nabiału lub jajek i szukają zamienników.

Potrzebne będzie: 

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i wlewamy do mąki (jednej i drugiej). Dodajemy jajko, sól himalajską, troszkę wody i wędzoną paprykę dla lepszego smaku. Zagniatamy ciasto. Gdy masa będzie odpowiednia, wałkujemy posypując dowolnymi nasionami (moja propozycja to: kminek, nasiona chia bądź sezam). Wałkujemy na cienkie ciasto tak by nasiona wlepiły się i nie odpadały po upieczeniu. Można również przesmarować jajkiem przed wstawieniem do piekarnika by ładnie się zarumieniła. Pieczemy w 180 stopniach ok 15-20min.